Sprey Poliüretan Köpük Nedir Nasıl Uygulanır?

Poliüretan malzemesi ilk olarak Alman bilim adamı Otto BAYER tarafından 1937 yılında Diizosiyonatın diolle bileşiminden elde edilmiştir. Zamanla geliştirilen poliüretan malzemesi günümüzde kullanım amacına göre Diizosiyonatın amaca uygun bir poliolle bileşiminden elde edilir. Esnek veya esnemeyen köpükler elde edilebilmektedir. Terlik ve ayakkabı tabanlarının üretiminde, koltuk, çanta ve ayakkabılarda kullanılan suni deri üretiminde, ısı yalıtım kaplamalarında kendisine kullanım alanı bulmaktadır. Isı yalıtımında fabrikalardan soğuk hava tesislerine, bina ve evlerden hayvan barınaklarına kadar birçok alanda tercih edilmektedir. Uzun kullanım ömrü sayesinde zaman maliyet kapsamında sprey poliüretan yöntemi ile en ekonomik ısı yalıtım çözümünü sunmaktadır.

Poliüretan ısı yalıtım kaplamalarında tercih edilmesinin en önemli sebebi etkili ısı yalıtımı sağlamasıdır. Çünkü poliüretan düşük ısı iletim kat sayısı ile en az ısı ileten malzemedir. Sprey püskürtme yöntemi ile ısı köprülerinin oluşumuna izin vermeyen eksiz uygulama imkanı sağlar. Sprey poliüretan köpük kaplama sprey püskürtme yöntemi ile hızlı uygulama yapılmasını sağlar. Hazırlanmış yüzey olması durumunda bir kişi tarafından bir günde 500 m2 alanda kaplama yapılabilir. Bina temel ve perde duvar ısı yalıtımından, dış cephe ısı yalıtımına, iç cephe uygulamalarından çatı ısı yalıtım kaplamalarına kadar her alanda kolayca kullanılabilir. İklim koşullarından yıpranmadığı ve uzun kullanım ömrü ile dış cephelerde güvenle tercih edilebilen bir yöntemdir. Dış cephe kaplamalarında mekanik bağlantı ve ek yapıştırıcı gerektirmez.

Sprey poliüretan köpük uygulamaları püskürtme yöntemi ile yüzeye uygulanır ve 6-8 saniyede kürlenmeye başlayan malzeme kısa sürede son şeklini alır. Yüksek basınç ve ısıtılmış hortumlarla özel tabancadan püskürtülen bileşenler püskürtme esnasında karışarak yüzeyde kürlenmeye başlar. Böylece yüzeye ek yapıştırıcı gerektirmeden tam bir yapışma sağlar. Poliüretan üzerine alçı panel ve sıvalı kaplamalar gibi estetik kaplama yapılmasına imkan olduğu için estetik kaygıya yol açmadan poliüretan kaplaması ile ısı yalıtımı sağlanabilmektedir. Eksiz ısı yalıtımı ısı köprülerini engeller. Isı köprüleri ısı yalıtım malzemesinin uygulanamadığı ya da ek yerlerinde meydana gelen ısı iletiminin sağlandığı noktalardır. Ancak püskürtme yönteminde ters tavan uygulamaları dahil en zor noktalara kadar yapılarak ısı köprüsüz bir ısı yalıtım kaplaması sağlar.